Bitka od 13 minuta

07.06.2010.

Bitka od 13 minuta.

Bitka za pamćenje.

Kemal Ahmed Mansouri je na svojem MiGu-21 u bici protiv šest izarelskih fantoma F-4 iznad Sueckog kanala u proljeće 1973. izvojevao vazdušnu pobjedu oborivši jedan F-4 nisko iznad vode. Avion je pogođen raketom i zbog blizine vode, pilot i navigacioni oficir su poginuli razbivši se o površinu vode, nemajući vremana za katapultiranje.

U bitku su ušli on i njegov pratilas Hasan Lotfi, uletjevši u pripremljenu izraelsku vazdušnu zasjedu potpuno svjesno, procjenivši da imaju malo izgleda na uspjeh, ali da šansa ipak postoji, ako napad bude munjevit, i precizan.

Kemal kaže da to nije bila samoubilačka misija kako su je izraelci okarakterisali kao takvu već, slijed trogodišnjeg vrhunskog treninaga pod rukovođenjem odabranih sovjetskih instruktora u kojem je zbog zahtjevnosti stradalo mnogo mladih egipatskih pilota…kaže čak više nego u prethodnom ratu.

Kapetan Mansouri navodi da su ogorčeni porazom iz 1967. novi mladi egipatski piloti bili željni borbe sa Jevrejima koji su često narušavali Egipatski vazdušni prostor letjeći nad teritorijom Egipta kao nad svojom.

Poletjeli su sa aerodorma Beni Suef navođeni sa zemlje, ali su imali stroga naređenja da se drže dalje od ulaska u konflikt.

Mansouri kaže da mu je krv ključala od bijesa pri pomisili na izraelce koji nesmetano vršljaju iznad njihove zemlje.

Leteći nisko iznad terena sakrili su se svojim vlastitim radarima, slušajući u tišini pozicije šest Fantoma. Kemal Ahmed Mansouri je donio odluku da napadne Fantome pa makar to značilo izbijanje rata.

Iskoristiviš pometnju usled loše radarske pokrivenosti i konfiguracije terena te zbrke u komunikacijama sa jedinicama na terenu, što im je išlo u prilog, dvojica egipatskih lovaca prikradaju se izralecima u punoj brzini, jako brzo trošeći gorivo.

Poslije njih dvojice sa aerodorma Ben Suef dignut je još jedan par lovaca MiG-21 da kruže iznad aerodoroma u slučaju da moraju stupiti u borbu kao podrška.

Mansouri je naredio pratiocu da prebaci na rakete i pod forsažem se ustremio na grupaciju neprijatelja.

Izraelci kada su vidjeli dva egiptska MiGa na svojim radarima mislili su da će imati lak plijen, ali prevarili su se.

Sa daljine od kilometra mansuri lansira rakete na dva Fantoma, koji su služili kao mamac ostalima na većoj visini ušavši im u rep.

Prvi prjektil promašuje ali drugi pogađa jedan od fantoma u desno krilo, kada je Mansouri bio na dvjesta metara direktno iznad njega i proleće iznad krhotina izarelskog borbenog aviona koji se razbija o površinu vode.

Znajući da će ostali krenuti za njima, izvodi manvar kojim svoj avion dovodi lice u lice sa cetri Fantoma razbijajući njiovu formaciju.

Čim je borba počela, Mansouri (Kodni naziv Jaguar vođa), vrišti u mikrofn: “nalazim se u borbi priklješten sa pet izraelskih fantoma…trebam pomoć”.

Najbliži egipatski avioni bili su na 150 km udaljenosti, za to vrijeme su dvojica drskih egipatskih pilota u nizu izvanrednih manevara izbjegavali čitavu kanonadu topovskih rafala fantoma, i arsenala od cetrdesetak raketa koje su im visile pod krilima.

Mansouri kaže da ih je od izraelskih projektila sapasila samo dobra uvježbanost koju su dugi niz mjeseci uvježbavali.

Izvodeći složene protiv protivraketne manevre za trinaest minuta borbe, shvatli su obojica da neće imati goriva da se vrate na bilo koji egipastki aerdorm i da im je smrt ili u najboljem slučaju iskaknje neizbježno.

Izraelci su da ne bi i sami osatali bez goriva i used očekivane egipatske pomoći odsutali od potjere.

Sa manje od 100l goriva krenuli su da traže mjesto za slijetanje, na nekoj od cesta koje su još uvijek bile u rukama Izarelaca uz sami Sucki kanal.

Nijesu htjeli da napuste avione iako su znali da poslije prestanka rada motora, MiG-21 postaje neupravljv. Htjeli su da vazdušna pobjeda bude potpuna.

Javili su komandi gdje će sletjeti i da pošalju helihopter da ih pokupi.

Mansuri kreće na sletanje prvi, i nad samom magistralom motor se gasi usled nedostatka goriva. Uspijeva da dotakne asfalt, pritiska kočnicu i poslije kratkog protrčavanja zabada se u pijesak pored puta, ali bez posledica po njega i avion.

Hasan ide na sletanje odmah iza njega ali zbog loše procjene u prilazu jednim točkom dohvata pijesak, i prevrće se što izaziva eksploziju i smrt pilota.


Kapetan Kemal Ahmed Mansur je za taj podvig odlikovan orednom za hrabrost i ordenom Vojne zvijezde. Njegov avion su Izraelci ipak uspjeli da unište iako je Hosni Mubarak čuvši za podvig mladog pilota htio da organizuje spašavanje MiGa-21 koji je čekao poerd ceste, ali zbog vjerovatne zamke koju su Jevreji spremili od plana se odustalo u zadnjem trenutku.

Kemal je nastavio da leti i da se bori u ratu Yom Kipur…ali o tome drugi put.

Kemal Ahmed Mansuri sa slikom svojeg MiGa-21
________________________________________

Category: ISTORIJA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
13 Responses
 1. stanley says:

  .

  áëàãîäàðåí….

 2. chris says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 3. dean says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 4. Edward says:

  .

  tnx for info!…

 5. francis says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 6. Casey says:

  .

  thanks for information….

 7. Carlos says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 8. wallace says:

  .

  good info!!…

 9. Raymond says:

  .

  áëàãîäàðþ!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)